JOJ Svet začína v nedeľu vysielať dokumentárny seriál o Hitlerovi

Precízne naplánované, vykonané s extrémnym nasadením, v najprísnejšom utajení a pod hrozbou smrti. Dokumentárny seriál Hitlerove tajné misie, ktorý vznikol v koprodukcii televízie JOJ, NUNEZ NFE a BIG MEDIA, zachytáva to, čo nás v škole neučili. Tvorcovia seriálu priviezli na Slovensko štyroch historikov z Veľkej Británie, ktorí sa zaoberajú druhou svetovou vojnou. V kaštieli v Oponiciach s nimi nakrútili kľúčové rozhovory, no pre doplnenie skladačky cestovali po celej Európe a oslovovali ďalších historikov, aby získali čo najkomplexnejší obraz.

Operácia Himmler, sprisahanie, ktoré pripravilo pôdu pre vypuknutie druhej svetovej vojny. Hlavným cieľom prísne utajovanej misie bol útok na rozhlasový vysielač v Gliwiciach. Operácia Bernhard, ňou chceli nacisti sabotovať britské hospodárstvo masovou výrobou falošných britských bankoviek. Operácia Willi bol plán, na konci ktorého malo byť pronacistické anglické kráľovstvo s Eduardom VIII. opätovne
na tróne. Operácia Eiche je považovaná za extrémne rizikovú, ale zároveň najúspešnejšiu z tajných misií, jej cieľom bolo oslobodiť diktátora Benita Mussoliniho z väzenia v hoteli Campo Imperatore na horskom masíve Gran Sasso. Operácia

Rabat, v hlave Adolfa Hitlera sa zrodil diabolský plán obsadiť Vatikán, zmocniť sa zlata v trezoroch, získať prístup k tajným archívom a napokon uniesť, či dokonca zavraždiť pápeža Pia XII. Operácia Greif je symbolom infiltrácie hlboko za nepriateľskými líniami, jej cieľom bolo vyvolať chaos medzi spojeneckými oddielmi a spomaliť ich postup.

Tvorcovia nakrúcali seriál v desiatich krajinách, „na pľaci“ sa stretol medzinárodný tím: režisér bol Talian, scenárista z Portugalska, výkonný producent z Veľkej Británie a hlavnú postavu pri hraných scénach stvárnil český herec Zdeněk Sedláček. Jednou z najťažších úloh pre tvorcov bolo zabezpečenie rekvizít, keďže pri historických dokumentoch je nesmierne dôležitá presnosť. „Spolupracovali sme so skúseným rekvizitárom. Využívali sme veľa dobových nábytkov z tridsiatych rokov, ktoré sme zháňali nielen na Slovensku, ale aj v Rakúsku, n apríklad Hitlerov písací stôl bol z Rakúska. Ťažké bolo zohnať vozový park, ktorý sa objavil v dokumente, ako napríklad Jeep Willys, ktorý používala americká armáda počas druhej svetovej vojny, alebo Mercedes Benz 320, na ktorom jazdili nacistickí pohlavári v čase vojny,“ prezradil vedúci výroby Marek Vozár. Dokumentárny seriál je výnimočný strhujúco nakrútenými scénami, digitálnymi animáciami, dobovými rekonštrukciami či prácou s archívom. Zásluhu na tom mal aj hlavný kameraman Robo Bošeľa. „Ja som bol strihač a tiež hlavný kameraman a moja vízia bola spraviť to svižne a moderne. To som sa snažil docieliť rýchlym strihom a dramatickým záberovaním. Štyria kľúčoví historici mali tiež dynamický prejav, čo sa veľmi hodilo do mojej predstavy o výsledku. Boli to profesionáli, tzv. talking heads, ktorí sa živia tým, že hovoria vedomosti na kameru.“ O dokumentárny seriál je záujem aj v zahraničí, práva na vysielanie predali tvorcovia už do pätnástich krajín. Hlasom Hitlerovych tajných misií je úspešný slovenský herec Daniel Žulčák.

Nenechajte si ujsť nový dokumentárny seriál Hitlerove tajné misie už túto nedeľu 2. júna o 20.30 na JOJ Svet.